«Правопорушенням – НІ, Правомірній поведінці – ТАК»

2021-03-03

Студентське середовище є важливим об’єктом профілактичного впливу, з огляду на низку ознак. У закладі вищої освіти сьогодні навчається значна кількість молоді, тому потенціал навчальних закладів має бути використаний для формування їх правової та кримінологічної культури.

Функції і завдання закладу вищої освіти визначені Законом України «Про вищу освіту» та передбачають широку їх діяльність виховного, освітнього, наукового та інноваційного характеру. В межах визначених повноважень ЗВО також виступає суб’єктом загальної профілактики правопорушень, на що звернена увага у низці законів в сфері реалізації державної молодіжної політики, а також спільному Наказі Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України від 28.07.2014 р. № 2460/502 щодо взаємодії структурних підрозділів даних центральних органів та відповідно до Закону України «Про профілактику правопорушень»

У Чернівецькому національному університеті на факультеті педагогіки, психології та соціальної роботи традиційно функціонує інститут кураторства, проте заслуговують на увагу і інші форми і заходи, що спрямовані як на профілактику правопорушень, так і відповідають напрямкам молодіжної політики. Так, з метою інформування студентів в даному питанні на факультеті педагогіки, психології та соціальної роботи розроблено Буклет-пам’ятку «Правопорушення. Провина. Злочин». а також підготовлено  для роботи кураторів зі студентами академгруп відео матеріали, які сприяли проведенню виховних заходів присвячених питанням профілактики правопорушень студентської молоді.

Цього року в період з 25.02 по 4.03.2021р. на кафедрі педагогіки та методики початкової освіти кураторами 1-5курсів було забезпечено проведення онлайн інформаційних годин та виховних бесід на тему: «Профілактика правопорушень серед студентської молоді» (2021р.)